Sekatan Keluaran Modal Oleh China Tidak Jejas Forest City – Khaled

Sekatan Keluaran Modal Oleh China Tidak Jejas Forest City – Khaled

JOHOR BAHRU, 11 Mac — Projek pembangunan Forest City di Gelang Patah, di sini, tidak akan terjejas berikutan sekatan keluaran modal dikuatkuasakan kerajaan China.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata projek mega di empat pulau buatan tersebut tidak hanya menumpukan pembeli dari republik itu semata-mata, sebaliknya terbuka kepada pembeli dalam kalangan masyarakat antarabangsa lain.

“Forest City tidak bergantung dan terhad kepada rakyat China, sebaliknya terbuka kepada seluruh dunia. Kalau kita lihat, pemasaran projek itu turut dilakukan di Australia, Timur Tengah dan Eropah.

“Projek ini masih lagi dalam peringkat pembinaan dan belum ada pendaftaran pembeli melainkan hanya tempahan,” katanya.

Mohamed Khaled berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Taman Cendana Kali ke-16, di sini hari ini.

Beliau mengulas tentang dasar kawalan modal yang dilaksanakan China bagi mengekang aliran keluar mata wang Yuan.

Katanya Forest City yang dimajukan Country Garden Pacificview Sdn Bhd itu bukan hanya sekadar sebuah kondominium tetapi turut menyediakan kemudahan perdagangan, perniagaan, pemasaran dan kewangan.

“Apabila sudah bertapak di situ, sudah tentu ia akan menarik pelbagai bangsa dan rakyat, bukan hanya rakyat China,” katanya.

Menurut Mohamed Khaled, kehadiran pelbagai rakyat dan bangsa di Forest City kelak, dapat menepis dakwaan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tentang kemasukan 700,000 warga China ke pembangunan berkenaan dan diberi kewarganegaraan. – BERNAMA

Leave a Reply