Beberapa Pemimpin UMNO Dipantau Kerana Cuba Burukkan Parti – Tengku Adnan

KUALA LUMPUR, 5 Okt  — “Enam atau tujuh” orang pemimpin UMNO sedang dipantau kerana cuba memburukkan parti dan kerajaan, kata Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

DATUK SERI TENGKU ADNAN TENGKU MANSOR“Sekiranya mereka perlu dikenakan tindakan, kita akan hantar kertas siasatan kepada Lembaga Disiplin kerana kita tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan sebarang tindakan terhadap mereka,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau enggan menamakan pemimpin-pemimpin tersebut.

Tengku Adnan juga meminta bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak mencampuri urusan kerajaan mentadbir negara.

Beliau berkata kerajaan tidak memerlukan orang luar untuk campur tangan dalam setiap isu berkaitan urusan negara kerana ia mempunyai cara tersendiri untuk menanganinya.

“Dr Mahathir dah habis (bersara)… sudah-sudahlah. Biar kerajaan sahaja yang selesaikan masalah ini. Bagaimanapun saya hormat pandangan beliau itu.

“Saya juga sedar bahawa Tun Mahathir kini sudah mula menghentam saya dan sebagai Setiausaha Agung saya hanya menjalankan tugas sebaik mungkin,” katanya ketika diminta mengulas saranan Dr Mahathir yang mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan jawatan.

Tengku Adnan juga meminta agar masyarakat menghentikan sikap melaga-lagakan pemimpin lama dan pemimpin baharu kerana baginya perbuatan itu tidak memberi apa-apa keuntungan kepada mana-mana pihak.

Dalam pada itu, beliau berkata peguam UMNO akan menghantar surat balas kepada Pengerusi Akademi Belia Datuk Saifuddin Abdullah yang juga anggota UMNO dalam masa terdekat bagi menjawab persoalan bekas Anggota Majlis Tertinggi UMNO itu mengenai surat tunjuk sebab yang dihantar kepadanya pada 28 Sept lalu.

Surat tunjuk sebab itu dihantar oleh Tengku Adnan berkenaan kehadiran Saifuddin di majlis pelancaran gabungan baharu parti pembangkang, Pakatan Harapan, pada 22 Sept lalu.

Terdahulu, Tengku Adnan yang juga Menteri Wilayah Persekutuan, diiringi timbalannya, Datuk Dr Loga Bala Mohan, dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Mhd Amin Nordin, menghadiri majlis pelancaran dan sesi pengundian Projek Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan di Residensi Kepongmas di sini.

Projek fasa pertama yang dibangunkan oleh Syarikat Sinerjuta Sdn Bhd di Kepong itu menawarkan 1,514 unit rumah mampu milik berharga RM188,000 hingga RM198,000 dengan keluasan 800 kaki persegi, dilengkapi tiga bilik tidur, dua bilik air dan satu tempat letak kereta.

Tengku Adnan berkata nilai pasaran semasa bagi unit yang ditawarkan pada harga kurang daripada RM200,000 tersebut adalah RM235,000 seunit.

Katanya 500 pembeli yang layak mencabut undi bagi memiliki fasa pertama pangsapuri, yang dijangka siap pembinaannya pada 2018.