Anggota UMNO Perlu Letakkan Parti Sebagai Keutamaan – Hishammuddin

TANGKAK, 14 Ogos – Seluruh anggota UMNO diminta meletakkan parti sebagai keutamaan agar parti itu terus menjadi tunjang kepada kejayaan agama, bangsa dan negara.

11903800_10153271151619355_8576808459869258203_nNaib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata isu besar yang melanda UMNO perlu dielakkan kerana jika tidak ditangani dengan baik ia boleh menenggelam dan merosakkan parti.

“Anggota UMNO kena jaga negeri masing-masing dan jaga (dengan baik) bahagian masing-masing dan ia tidak boleh meletakkan usaha itu pada tangan seorang individu atau di peringkat (dalam parti) tertentu sahaja.

“Sebab itu jangan benarkan isu besar menenggelamkan kita dan jadikan itu sebagai cabaran untuk bangkit semula,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Ledang di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Ledang Datuk Hamim Samuri, Anggota Dewan Undangan Negeri Serom Abd Razak Minhat dan bekas Menteri Besar Johor Tan Sri Abdul Ghani Othman.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan itu turut memuji langkah UMNO Johor yang mempunyai strategi perancangan 10 tahun untuk memperkasakan parti termasuk menubuhkan sebuah sekolah parti.

“Saya secara peribadi menyokong penuh usaha Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin untuk melihat perancangan 10 tahun UMNO Johor.

“Ini untuk memastikan parti (UMNO) terus relevan dan pastikan UMNO Johor terus memegang nilai-nilai sedia ada untuk tidak menjejaskan parti,” katanya.

Sementara itu kita berucap Hishammuddin berkata parti kini menghadapi cabaran yang getir dan dihujani beban dan jika tidak ditangani dengan baik ia boleh menjadikan parti sebagai tidak lagi relevan.

Katanya apa yang berlaku itu disifatkan sebagai ujian besar yang akan menentukan kelangsungan hidup parti.

“Saya perlu jujur. Kebimbangan saya terhadap perkara ini tidak dapat saya sembunyikan. Jika kita tidak tangani cabaran ini dengan segera, dengan matang dan dengan berkesan, kelak kita akan berpecah, rebah menjadi bahan sejarah,” katanya.

Sehubungan itu beliau menasihatkan anggota parti agar jangan berpecah dan dalam suasana sekarang yang memburukkan keadaan apabila ada pihak yang cuba menangguk di air keruh.