Nafas Tubuh Universiti Agropolitan Pada 2020

LEDANG 13 Julai – Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) akan menubuhkan Universiti Agropolitan Malaysia (UAM) dalam tempoh lima tahun akan datang untuk memperkasakan bidang pertanian berteknologi tinggi.

Pengerusi Nafas, Datuk Seri Saipolbahari Suib berkata, penubuhan UAM yang bakal menjadi universiti kedua di bawah pertubuhan itu mempunyai matlamat utama bagi meningkatkan pengeluaran makanan dalam negara.

Menurut beliau, kursus pengajian yang ditawarkan di universiti berkenaan nanti ialah berkaitan bidang pertanian seperti kejuruteraan pertanian, veterinar, perniagaan dan perakaunan.

image-3“UAM akan mempunyai 600 penyelidik dan 100 ahli akademik bertaraf ijazah doktor falsafah (PhD) manakala subjek ditawarkan lebih bersifat praktikal. Ini melonjakkan lagi pencapaian transformasi Nafas dalam aspek pembangunan modal insan.

“Tumpuan juga untuk melatih penuntut menjadi usahawan pertanian dengan daya usaha sendiri,” katanya dalam sidang akhbar selepas Penyampaian Wang Zakat Nafas Kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (PPK) seluruh Johor serta Penyampaian Duit Raya Kepada Anak-Anak Yatim dan Orang Kurang Upaya, di sini semalam.

Saipolbahri berkata, keutamaan UAM adalah meningkatkan inovasi bidang pertanian kerana sektor itu kini bukan lagi seperti dahulu yang banyak tertumpu dalam ladang sebaliknya menjurus kepada pertanian berteknologi tinggi.

Mengenai Universiti Nafas, Saipolbahari yang juga Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) berkata, institusi pendidikan itu mula dibuka di Kota Damansara, Petaling Jaya pada 2 Jun lalu.

“Pengambilan kumpulan pertama pelajar pada sesi Jun lalu dengan seramai 98 orang dan kita menyasarkan kemasukan 400 lagi pelajar pada September depan. Pada awalnya Universiti Nafas mahu ditubuhkan di Batu 13, Bakri, Muar tetapi ditangguhkan.

“Kita masih menunggu keputusan kerajaan negeri untuk menukar status tanah di kawasan itu daripada pertanian kepada institusi pengajian tinggi. Disebabkan tidak mahu transformasi dilakukan ini terjejas, maka operasinya diteruskan dengan membeli bangunan RM60 juta di Kota Damansara sebagai pusat akademik dan pentadbiran,” katanya. – Utusan