Kembara Mahkota Johor Eratkan Hubungan Rakyat

JOHOR BAHRU – “Raja dan rakyat berpisah tiada”. Ungkapan yang sangat bertepatan dengan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar sejak bertakhta empat tahun yang lepas.

Selepas kemangkatan ayahanda baginda Almahrum Sultan Iskandar Sultan Ismail, Sultan Ibrahim dimasyhurkan sebagai Sultan Johor yang baharu pada 23 Jan, 2010 di Istana Besar.

Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor Datuk Abdul Rahim Ramli berkata antara idea yang diperkenalkan Sultan Ibrahim termasuk Kembara Mahkota Johor (KMJ) yang bertujuan merapatkan jurang hubungan antara istana dan rakyat jelata.

Dalam satu temuramah di pejabatnya baru-baru ini, beliau berkata kembara tahunan itu yang bermula sejak tahun 2001 membawa baginda dan rombongan pengiringnya menjelajah ke seluruh 10 daerah dalam negeri Johor.

sultan-johorSemasa jelajah itu mereka juga menjalankan aktiviti kemasyarakatan dan projek kebajikan bagi setiap lapisan masyarakat.

KEPIMPINAN SULTAN IBRAHIM TERSERLAH SEJAK KECIL

Abdul Rahim berkata, kepimpinan Sultan Ibrahim terserlah sejak baginda kecil lagi dan ia lebih ketara lagi selepas ditabalkan sebagai Tunku Mahkota Johor pada 3 Julai, 1981.

“Sebelum dilantik menjadi raja pun, semasa baginda menjadi Tunku Mahkota Johor, baginda suka merapatkan diri dengan rakyat,” katanya.

Abdul Rahim, yang menjadi Setiausaha Kerajaan negeri pada 1985 itu telah diamanahkan oleh Almarhum Sultan Iskandar pada ketika itu untuk memimpin dan mendidik baginda menjadi seorang raja.

“Sultan Ibrahim, pada masa itu amat gemar menunaikan titah Almahrum Sultan Iskandar termasuklah tunaikan solat fardhu Jumaat pada setiap minggu di semua masjid dalam negeri Johor.

“Baginda telah menjelajah ke semua masjid di negeri Johor untuk menunaikan fardhu Jumaat dan lain-lain waktu solat termasuk solat terawih di kampung-kampung dan bermesra dengan rakyat,” kata beliau.

KEMBARA MAHKOTA JOHOR LEGASI SULTAN IBRAHIM DEKATI RAKYAT

Mengenai kembara itu, Abdul Rahim berkata ia adalah satu “trademark” bagi institusi Sultan Ibrahim dan ia memberikan peluang bagi Raja berdamping dengan rakyat dan di sebaliknya.

“Inilah satu-satunya raja Melayu yang turun ke padang sekerap yang boleh tanpa protokol untuk bertemu dengan rakyat tiap-tiap tahun. Tuanku memang gemar bermesra dengan rakyat tanpa ada protokol,” kata beliau.

Beliau berkata, pada masa lain, Sultan Ibrahim turut berangkat bersendirian membeli juadah yang dijual di warung-warung semasa bulan Ramadan dan pergi membuat lawatan mengejut ke kampung-kampung untuk melihat sendiri kebersihan dan keamanan di situ.

“Inilah satu tabiat semulajadi Tuanku dan Raja-Raja Johor dan anak-anak Raja Johor, sentiasa mengambil berat akan kebajikan rakyat. Kita rasa amat bertuah, amat menjunjung tinggi atas keprihatinan dan limpah pandangan Tuanku yang luas kepada rakyat,” kata Abdul Rahim.

Beliau berkata, Sultan Ibrahim pernah bertitah rakyat negeri Johor terdiri daripada semua bangsa dan dihimpunkan sebagai “Bangsa Johor” .

“Dengan adanya kumpulan yang dikatakan Bangsa Johor yang sehati, yang hidup aman damai, bermuhibbah, bersatu padu dan bekerjasama. Itulah satu sebabnya, mengapa negeri Johor terus bertambah maju,” tambah beliau.

LATAR BELAKANG PENDIDIKAN BAGINDA

Sultan Ibrahim diputerakan pada 22 Nov, 1958 di Hospital Besar Johor Baharu dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman dan Maktab Sultan Abu Bakar.

Baginda kemudian melanjutkan pelajaran di Trinity Grammar School Sydney, Australia dari tahun 1968 hingga 1970.

Sekembalinya baginda ke Johor, Sultan Ibrahim menjalani latihan asas ketenteraan selama enam bulan di Pusat Latihan Darat sebelum meneruskan latihan “Airborne and Infantry Officers Basic Course” di US Army Infantry School, Fort Benning dan John F. Kennedy Special Warfare Center and School di Fort Bragg, Amerika Syarikat bagi kursus “Special Forces Officer Course”.

Ketika menjalani kedua-dua kursus ini, baginda telah menjalankan 11 penerjunan payung terjun dari pesawat pada waktu siang dan lapan kali ketika waktu malam sebelum dianugerahkan “sayap” sebagai komando.

Selain latihan ketenteraan, baginda turut mendapat pendidikan dalam bidang undang-undang dan diplomasi di Tufts University, Amerika Syarikat dan menjalani latihan pentadbiran negeri semasa ditempatkan di pejabat-pejabat kerajaan.

WAWASAN BAGINDA UNTUK NEGERI JOHOR

Selain mendekati rakyat, Sultan Ibrahim juga berusaha memastikan pembangunan negeri Johor berada di landasan yang betul seiring dengan keutamaan baginda melihat pembangunan membawa manfaat kepada rakyat.

“Apa juga pembangunan yang dirancang, faedah pertama mesti kepada rakyat negeri Johor. Keutamaan baginda adalah kebajikan dan kebaikan rakyat negeri Johor dari mula lagi,” kata Abdul Rahim.

Sultan Ibrahim mempunyai wawasan sendiri dan selalu berpandangan jauh terutama bila menyentuh isu berkaitan pembangunan dan negeri Johor.

“Kalau kita perhatikan Tuanku ini, ikut cara Sultan Abu Bakar Sultan Ibrahim yang wawasannya jauh. Baginda berpemikiran di luar kelaziman, boleh nampak halatuju negeri Johor pada masa hadapan,” kata Abdul Rahim.

Ini dapat dilihat dengan sikap baginda yang sangat mementingkan kebersihan dan pemeliharaan serta pemuliharaan alam sekitar di negeri ini, yang dilihat sebagai aspek dalam melestarikan pembangunan negeri ini.

“Jadi wawasan Tuanku sekarang ini memang khas untuk kebaikan dan kemajuan rakyat negeri Johor. Saya amat bangga sebab Tuanku tak duduk diam, hari-hari baginda keluar pergi lihat sendiri dan bila balik ataupun dalam perjalanan, Tuanku akan telefon ke pejabat-pejabat berkenaan minta tolong bersihkan kawasan-kawasan, tengokkan ini dan tengok yang itu.

“Ia bagus, maknanya baginda mengambil berat terhadap kebajikan dan kesejahteraan negeri Johor,” kata Abdul Rahim.

Sultan Ibrahim, Sultan kelima dalam sejarah Johor Moden, akan dimahkotakan pada satu istiadat diraja 23 Mac ini.

– Bernama

Leave a Reply