Tuduhan Pengecut Tidak Tanding Di PRK DUN Chempaka Pemikiran “Worst Class”

KUALA LUMPUR, 26 Feb – Tindakan Barisan Nasional (BN) yang memutuskan untuk tidak meletakkan calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Chempaka adalah bukti keikhlasan kerajaan yang benar-benar mengutamakan rakyat selepas musibah banjir besar melanda Kelantan baru-baru ini, kata penganalisis politik tempatan, Prof. Dr Hanafiah Harun.

Katanya, tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak tersebut menunjukkan kepimpinan BN yang bertaraf ‘world class’ dalam mana ada segelintir pihak yang menuduh pengecut adalah pemikiran bernilai ‘worst class’.

najib-umno-bn-tak-tanding-kerusi-dun-chempaka-kelantan“Kepimpinan dalam BN ada perkiraan dan penilaian tanpa membuat keputusan membuta tuli sebaliknya setiap tindakan yang dibuat adalah berdasarkan kepentingan rakyat tanpa mempedulikan cakap-cakap kosong dan tuduhan negatif dari mereka yang berakal cetek,” katanya kepada UMNO-Online.

Semalam, dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Najib memberikan keputusan terbabit bersandarkan keutamaan atau tumpuan untuk proses pemulihan banjir, melakukan kerja-kerja kebajikan, mengutamakan perpaduan ummah selain mengambil kira pandangan menyeluruh daripada UMNO Kelantan.

“Jika sekiranya BN bertanding dalam PRK terbabit, tentunya ada perkara-perkara negatif berlaku, caci maki, hasut menghasut dan pelbagai tuduhan yang hanya akan memburukkan persaudaraan walhal sebelum ini, BN selaku kerajaan pusat telah berjanji untuk membantu rakyat Kelantan ekoran tragedi banjir.

“Inilah keikhlasan sebenar yang direalitikan oleh BN walaupun berbeza ideologi dengan mengambil perkiraan rakyat sebagai keutamaan apatah lagi, untuk PRK terbabit, sama ada keputusannya menang atau kalah maka ianya tidak akan memberi apa-apa perubahan pun untuk kedudukan BN di Kelantan.”

Tegas beliau yang juga pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM), kematangan dalam mengurus tadbir membawa kepada perkiraan terhadap pelbagai kesan yang bakal terjadi sekiranya sesuatu keputusan diambil.

“Kedudukan BN sebagai kerajaan Persekutuan tetap kukuh sama ada bertanding atau tidak di DUN Chempaka kerana kawasan terbabit adalah kerusi pembangkang, malah andainya BN bertanding dan ditakdirkan menang sekalipun, ia tidak akan mampu mengubah landskap politik Kelantan iaitu BN selaku pembangkang.

“Perkiraan BN amat jelas dan telus iaitu kalau tidak boleh buat apa-apa perubahan maka tidak usahlah membuang masa dengan hal-hal yang tidak berfaedah malah membazirkan wang yang tentunya akan diguna sebagai perbelanjaan semasa berkempen sebaliknya masa yang ada diguna untuk membantu rakyat dan wang perbelanjaan disalurkan untuk tambahan kepada dana bantuan banjir. Bukankah itu tindakan yang bijak dan terpuji,” katanya lagi.

Akhir tahun lalu, Kelantan menjadi negeri pantai timur yang paling teruk dilanda banjir, dengan membabitkan kira-kira 150,000 petani dan penternak yang mana sawah padi dan kebun sayur-sayuran, ternakan dan kolam ikan mereka musnah akibat banjir selain jumlah kerosakan harta benda dan infrastruktur dikatakan melebihi RM1 bilion.

“Keikhlasan UMNO dizahirkan dengan realiti, dihulurkan bantuan tanpa melihat kepada pegangan fahaman politik masing-masing dan membuat keputusan terbaik untuk tidak bertanding dalam PRK DUN Chempaka lantaran kebajikan rakyat menjadi keutamaan.”

PRK DUN Chempaka akan diadakan pada 22 Mac depan selepas penyandangnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggal dunia.

 

Sumber: UMNO-Online

Leave a Reply